Atklājam noslēpumus: kā sakārtot izdevumus, lai neciestu ģimenes budžets?

Pieteikuma forma

EUR
Kalkulatoram ir informatīvs raksturs
Aizpildot anketu, Jūs neuzņemties nekādas saistības.

Pandēmijas un ierobežojumu apstākļos mēs visi esam saskārušies ar jaunu dzīvesveidu, kas maksimāli sašaurinājis ierasto socializāciju: biroju darbinieki ir pārgājuši uz attālinātu darbu, skolēni un bērnudārzu audzēkņi tagad sēž mājās, turklāt skolēni cenšas mācīties attālināti.


Šāda kārtība nevarēja neietekmēt arī finanšu jomu. Ir cietuši ne tikai mūsu personīgie “maciņi”, bet arī valstu budžeti. Rezultātā mēs esam nonākuši pie šādām sekām:

 

  • Daudzām nozarēm ražošanas tempi ir būtiski pazeminājušies, darbinieki atlaisti.
  • Iedzīvotāju ienākumi ir samazinājušies. Finansiālas grūtības īpaši izjūt tie, kas patiešām ir inficējušies ar vīrusu. Šajā gadījumā cilvēki ir spiesti ņemt bezalgas atvaļinājumu vai iet projām no darba.
  • Saspringta finanšu atmosfēra vērojama arī ģimenē – neviens nevar pateikt, kad pandēmija palēninās apgriezienus un karantīna aizies pagātnē, tāpēc atliek tikai minēt, cik spēcīgi koronavīruss “sitīs” pa valstu ekonomiku kopumā.


Kā rāda pētījumi, finansiālā labklājība mums ir nepieciešama ne tikai tiešā nozīmē (lai nomaksātu rēķinus), bet arī pārnestā: stresa stāvoklis, ko izraisa naudas trūkums, var spēcīgi ietekmēt mūsu emocionālo stāvokli, kas novedīs pie darbspēju samazināšanās un nesaprašanās ģimenē. Tomēr, ja pamēģināsiet saplānot savu budžetu, tad sekas būs iespējams minimizēt. Jo ātrāk jūs uzsāksiet ģimenes grāmatvedību, jo ātrāk varēsiet palīdzēt sev un savai ģimenei pārvarēt grūtības. Viens no populāriem ekspertiem finanšu sektorā sniedzis vairākas rekomendācijas, kā to izdarīt. Un mēs jūs ar tām iepazīstināsim. Un tā:


1. Plānojiet savu budžetu uz priekšu. Tagad ir labākais laiks, lai aprēķinātu ģimenes budžetu! Iespējams, iepriekš jūs ar nelielu ironiju skatījāties uz ģimenēm, kas nodarbojas ar ģimenes budžeta plānošanu, bet pienācis laiks arī jums to iemācīties. Debetu un kredītu aprēķināt galvā nav aktuāli – tikai precīzi aprēķini! Ja jūsu ģimene uzturas mājās (bērni neapmeklē dārziņu vai skolu, bet vecāki strādā attālināti), tad bilancei pievienojas arī uzdevums izplānot ēdienkarti. Ja sastādīsiet nepieciešamo produktu sarakstu mēnesim, tad varēsiet ieekonomēt gan laiku, gan naudu. Lai to visu paspētu, jums nāksies sastādīt arī dienas grafiku, kā arī neaizmirst veikt ienākumu un izdevumu uzskaiti. Izdevumu saraksta pārskatīšana noteikti ļaus jums atrast lietas, uz kurām ieekonomēt. Ierastus ērti veikt parastā bloknotā vai speciālā pielikumā, kā arī Google Sheets.


2. Vērtību pārskatīšana. Jums nāksies iedalīt visus savus tēriņus 3 kategorijās:

 

  • Obligātie – maksājumi par komunālajiem pakalpojumiem, kredītu nomaksa u.t.t. Šie maksājumi ir jāveic saskaņā ar noteiktajiem datumiem, pretējā gadījumā jūs var sagaidīt finansiālas sankcijas.
  • Vajadzīgie – izdevumi, bet kuriem jūs nevarēsiet izdzīvot, bet, pieejot tiem ar prātu, arī šeit ir iespējams ieekonomēt. Uz šādiem izdevumiem attiecas ēdiens, apģērbs un transports. Tagad jums nāksies jau iepriekš noteikt, cik lielu summu jūs varat iztērēt šo vajadzību apmaksai un uzreiz atlikt šo naudu.
  • Kārotie – visvienkāršākais jūsu izdevumu punkts, jo uz tā var ne tikai ieekonomēt, bet pilnībā izslēgt no budžeta. Uz šiem izdevumiem var attiecināt izklaidi, ceļojumus, apavu iegādi. Līdz ar pandēmijas sākumu šī izdevumu daļa ir būtiski samazinājusies, bet tomēr kārdinājums ar nosaukumu “interneta veikals” paliek.


Finanšu institūtu pētījumi rāda, ka 89% no aptaujātajiem ir atzinušies, ka varētu ieekonomēt vairāk, ja jau iepriekš plānotu izdevumus un ienākumus.


3. Izanalizējiet pastāvīgos izdevumus un abonementus. Tas attiecas uz mobilo sakaru, televīzijas un interneta tarifiem. Strādājot attālināti, jums radīsies vairāk laika šo tēriņu pārskatīšanai, jo šo uzņēmumu politika pastāvīgi mainās un daudz izdevīgāki piedāvājumi aug kā sēnes. Arī ierastā dzīvesveida maiņa var jums palīdzēt ieekonomēt, piemēram, atsakieties no maksas autostāvvietas pie sava biroja, jo tagad tā jums nebūs vajadzīga vēl ilgi. Apkopojiet vienā sarakstā šādus izdevumus un veiciet precīzu analīzi: iespējams, jūs varēsiet ieekonomēt uzreiz uz vairākiem punktiem.


4. Pārskatiet savu maksātspēju. Ja ienākumu apmērs ir samazinājies vai izzudis pavisam, tad ierasto nepieciešamo pakalpojumu patēriņu nāksies samazināt. Jau iepriekš pārrunājiet šo jautājumu ar piegādātāju: jūs varēsiet vienoties par maksājuma atlikšanu vai daļēju preču, pakalpojumu atmaksu. Piemēram, bankas ir atļāvušas plānoto ikmēneša maksājumu vietā maksāt tikai kredītu procentus. Tomēr finanšu saistības no jūsu dzīves nevarēs izzust pilnībā – agri vai vēlu jums nāksies nomaksāt arī parāda pamatsummu. Atliktais maksājums šobrīd ir spēkā visiem kreditēšanas veidiem. Lai atrastu jums piemērotu piedāvājumu, jums ir jāvēršas pie kreditora pēc šīs problēmas risinājuma.


5. Uzkrājiet! Naudas uzkrājumi ārkārtas situācijās radīs ne tikai finansiālu, bet arī emocionālu komfortu. Diemžēl, ne daudzi Latvijas iedzīvotāji var lepoties ar pietiekamu lielu līdzekļu rezervi. Pamatojoties uz finanšu institūta pētījumiem, tikai 42% LR iedzīvotāju ir uzkrājumi, par kuriem viņi varētu izdzīvot aptuveni mēnesi. 19% respondentiem uzkrājumi ir pietiekami, lai ierastajā ritmā izdzīvotu vēl 3-4 mēnešus. 1/5 Latvijas iedzīvotāju daļai uzkrājumu vispār nav. Tāpēc, analizējot izdevumus un plānojot budžetu, jau iepriekš ierēķiniet nelielu summu uzkrājumiem.


6. Izmantojiet atbalstu. Ja šobrīd esat nonācis bezizejas situācijā (krasi samazinājušies ienākumi vai esat zaudējis darbu), izmantojiet sociālo palīdzību, kura jums pienākas šajā gadījumā: bezdarbnieku pabalsts, slimības lapa vai naudas palīdzība no vietējās pašvaldības. Lai aprēķinātu pabalsta apmēru, varat izmantot speciālus online kalkulatorus.


7. Mācieties attālināti. Kamēr jums ir iespēja atrasties mājās, varat apmeklēt dažādus kursus un vebinārus finanšu pratībā vai pilnveidot savas profesionālās zināšanas. Audio grāmatas, video apskati, online kursi – tā visa ir tikai neliela daļa no tā, ko jūs varat izmantot. Lai uzsāktu “jaunu ceļu” un spētu paskatīties uz ierastajām lietām no cita skatupunkta, ir nepieciešama neatlaidība un izlēmība.

Kredītu kalkulators

EUR
Kalkulatoram ir informatīvs raksturs
Aizpildot anketu, Jūs neuzņemties nekādas saistības.

Uzzini savu kredītreitingu

Aizpildot anketu, Jūs neuzņemties nekādas saistības.

ES cer uz vakcīnas reģistrāciju decembrī

ES cer, ka Eiropā koronavīrusa vakcīna tiks reģistrēta decembrī

Kā atvērt savu interneta veikalu

Elektroniskā tirdzniecība kļūst aizvien populārāka, un Latvijā tam ir jāpateicas ātri pieaugošajam interneta veikalu skaitam

Attīstītāju projektu finansēšana

Ja jums ir lieliska biznesa ideja, tad liela ceļa daļa pretī veiksmei jau ir noieta!

Viesnīcas glābj no bankrota

LR Ekonomikas ministrija ir izteikusi piedāvājumu par nepieciešamību finansiāli atbalstīt viesnīcu nozari valstī, uz ko Ministru kabinets atbildēja ar piekrišanu un deva rīkojumu piešķirt palīdzību 4,7 miljonus eiro apmērā